Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płocie w cebuli

Składniki:

    • ½ kg dorodnych płoci
    • 5 obranych posiekanych ząbków czosnku
    • 1 duża obrana i pokrojona cebula
    • 3 pozbawione nasion, drobno pokrojone pomidory
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • 1 jajko
    • oliwa
    • woda
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Ryby sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić na 30 minut.  Każdą rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku, odłożyć. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać pomidory i przyprawy, podlać wodą, dusić aż składniki zmiękną. Na patelni ułożyć ryby, przelać na nie przygotowany sos i podgrzewać kilka minut. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *