Składniki:
- ½ kg dorodnych płoci
- 5 obranych posiekanych ząbków czosnku
- 1 duża obrana i pokrojona cebula
- 3 pozbawione nasion, drobno pokrojone pomidory
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 jajko
- oliwa
- woda
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ryby sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić na 30 minut. Każdą rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku, odłożyć. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać pomidory i przyprawy, podlać wodą, dusić aż składniki zmiękną. Na patelni ułożyć ryby, przelać na nie przygotowany sos i podgrzewać kilka minut. Podawać na gorąco.