Składniki: 1 kg sprawionych płoci lub karasi natka zielonej pietruszki 1 łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy Marynata: ½ szklanki wody 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki grubej soli morskiej szczypta otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, umyć dokładnie, ponacinać głęboko boki.. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią ryby, odstawić na około…
Tag: płoć
Ryby
Przysmak wędkarza
by Joanna Kita • • 0 Comments
Składniki: 1kg niewielkiej płoci tłuszcz do smażenia sól, mąka Zalewa: 3/4 szklanki octu 2 i 1/4 szklanki wody 9 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki soli 12 łyżek oleju 1/2 kg cebuli pokrojona w paski Sposób przyrządzenia: Płocie oskrobać i wypatroszyć, umyć, posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto…
Ryby
Płocie w cebuli
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: ½ kg dorodnych płoci 5 obranych posiekanych ząbków czosnku 1 duża obrana i pokrojona cebula 3 pozbawione nasion, drobno pokrojone pomidory ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 jajko oliwa woda sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić na 30 minut. Każdą rybę…
Ryby
Wigilijna płoć z piekarnika
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg płoci lub innej drobnej ryby sok z 2 cytryn 1 szklanka oleju 4 posiekane ząbki czosnku szczypta oregano sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, sprawić, ponownie umyć i osuszyć. Ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Tuszki ryby umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać olej, czosnek, sok z cytryny…
Przetwory domowe
Płoć konserwowana.
by Piotr • • 1 Comment
Zalewa na 1litr wody (około 8 słoiczków od dżemu zalanej ryby): • 2 koncentraty pomidorowe • 1/3 szklanki cukru • 4 ziarnka pieprzu • 4 ziarnka ziela angielskiego • 2 listki laurowe • 100 ml. octu ( jak ktoś lubi ostre można 150) • 2 łyżeczki soli • 1-2 goździki do smaku(niekoniecznie) • 1duża czerwona…