Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna płoć z piekarnika

Składniki:

    • 1 kg płoci lub innej drobnej ryby
    • sok z 2 cytryn
    • 1 szklanka oleju
    • 4 posiekane ząbki czosnku
    • szczypta oregano
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Ryby umyć, sprawić, ponownie umyć i osuszyć. Ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Tuszki ryby umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać olej, czosnek, sok z cytryny i oregano. Dokładnie wymieszać. Ryby rozłożyć w naczyniu tak aby tworzyły jedną warstwę.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, piec ryby przez 25 minut. Przed podaniem obsączyć z oleju na ręczniku kuchennym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *