Składniki:
- 3 szklanki spirytusu
- 1 szklanka wody
- 12 bardzo dojrzałych mandarynek
- 1 szklanka cukru
- 5 goździków
- ½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca
Sposób przyrządzenia:
Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.