Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka winogronowa

Składniki:


  • 1 kg obranych, bezpestkowych, dojrzałych winogron
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • pół laski wanilii
  • 2 cm pokruszonej kory cynamonowca


Sposób przyrządzenia:
Owoce winogronu wypłukać, przelać wrzątkiem, oczyścić z szypułek, przebrać odrzucając nawet minimalnie nadpsute owoce. Każdy owoc przekroić, umieścić w gąsiorku, zalać miodem i odstawić na 48 godzin. Po tym okresie dodać spirytus i dodatki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie. Po tym okresie nalewkę odcedzić, z owoców wycisnąć sok. Połączyć sok z nalewem. Uzupełnić nalew do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *