Składniki:
- 1 kg karpia
- 1 szklanka soku z ananasa
- 3 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki posiekanych migdałów
- ¼ szklanki mleka
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. W rondlu doprowadzić do wrzenia sok ananasowy, gotować 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła i nadal gotować aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Zestawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę, przyprawić, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
Rybę dokładnie umyć, sprawić, wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotować panierkę do ryby. W jednej miseczce wymieszać sok z cytryny z mlekiem, do drugiej wsypać mąkę, a w trzeciej wymieszane dokładnie wiórki kokosowe z posiekanymi migdałami. Każdą porcję ryby dokładnie obtoczyć w mące, umoczyć w mleku z sokiem cytrynowym i dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi i migdałami. Smażyć na rozgrzanym maśle aż ryba nabierze pięknego złotego koloru. Podawać polane sosem.