Składniki:
- 1kg niewielkiej płoci
- tłuszcz do smażenia
- sól, mąka
Zalewa:
- 3/4 szklanki octu
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
- 12 łyżek oleju
- 1/2 kg cebuli pokrojona w paski
Sposób przyrządzenia:
Płocie oskrobać i wypatroszyć, umyć, posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na tłuszczu. . Przełożyć do kamiennego garnka. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Zalać nią wcześniej ułożone w garnku ryby. Po kilku dniach dochodzenia otrzymamy przepyszna rybkę w occie i jedyne co musimy zrobić to wyjąć jej przed zjedzeniem kręgosłup. Skrobanie niewielkich płoci jest denerwujące, ale naprawdę warto im mniejsze tym lepsze.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita