Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przysmak wędkarza

Składniki:

  • 1kg niewielkiej płoci
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, mąka

Zalewa:

  • 3/4 szklanki octu
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 12 łyżek oleju
  • 1/2 kg cebuli pokrojona w paski


Sposób przyrządzenia:

Płocie oskrobać i wypatroszyć, umyć, posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na tłuszczu. . Przełożyć do kamiennego garnka. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Zalać nią wcześniej ułożone w garnku ryby. Po kilku dniach dochodzenia otrzymamy przepyszna rybkę w occie i jedyne co musimy zrobić to wyjąć jej przed zjedzeniem kręgosłup. Skrobanie niewielkich płoci jest denerwujące, ale naprawdę warto im mniejsze tym lepsze.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *