Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga na żyletkach

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi lub tilapii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • oregano, bazylia, ostra papryka, czosnek (może być granulowany)

Ciasto (jak na rybę w cieście):

  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1/4 I wody
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 cytryna


Sposób przyrządzenia:

Filety opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny natrzeć przyprawami i czosnkiem, odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 godziny. Z podanych j składników (oprócz białka) przygotować ciasto. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta. Filety obtaczać w mące, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby  mące. Podawać z cytryną pokrojoną w ósemki. Paluszki lizać.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *