Składniki:
- 1 kg filetów z pangi lub tilapii
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- oregano, bazylia, ostra papryka, czosnek (może być granulowany)
Ciasto (jak na rybę w cieście):
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 1/4 I wody
- szczypta soli
- 1 białko
- tłuszcz do smażenia
- 1 cytryna
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny natrzeć przyprawami i czosnkiem, odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 godziny. Z podanych j składników (oprócz białka) przygotować ciasto. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta. Filety obtaczać w mące, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby mące. Podawać z cytryną pokrojoną w ósemki. Paluszki lizać.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita