Składniki:
- 1 kg filetów z ryby
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 1/4 I wody
- szczypta soli
- 1 białko
- oregano, bazylia, ostra papryka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z podanych j składników (oprócz białka) przygotować ciasto. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta. Filety obtaczać w mące, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby mące. Podawać z frytkami.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita