Składniki:
- 1 cebula
- 30 dag pieczarek
- filety z dowolnej ryby (panga, dorsz)
- przyprawy dowolne ( czosnek, ziarenka smaku, bazylia, curry, czerwona papryka)
- puszka pomidorów bez skóry
- żółtego sera
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rybę pokroić na porcje, przyprawić, skropić cytryna i odstawić na co najmniej godzinę w między czasie przygotować sos. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni teflonowej (można wtedy bez użycia oleju) aż odparuje nadmiar soku, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą wszystko razem dusić, żeby zredukować sok, doprawić do smaku solą. do naczynia żaroodpornego wyłożyć 2/3 powstałego sosu, na to położyć kawałki ryby, przykryć pozostałym sosem, posypać serem i zapiec bez przykrycia do miękkości ryby.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita