Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płoć konserwowana.

Zalewa na 1litr wody (około 8 słoiczków od dżemu zalanej ryby):
• 2 koncentraty pomidorowe
• 1/3 szklanki cukru
• 4 ziarnka pieprzu
• 4 ziarnka ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• 100 ml. octu ( jak ktoś lubi ostre można 150)
• 2 łyżeczki soli
• 1-2 goździki do smaku(niekoniecznie)
• 1duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
Płoć smażymy i jeszcze ciepłą obieramy z ości. Wybieramy tylko najlepsze części. Resztę psom na pożarcie. Najlepiej jak płoć jest większych rozmiarów. Zalewę zagotować, ryby zapakować w słoiczki (nie za luźno). Po zalaniu ryby słoiczki zakręcić i gotować w dużym garnku przez 1 h. Po ostygnięciu odstawić do piwnicy. I teraz najważniejsze – pod żadnym pozorem, nawet w czasie największego ssania żołądka, nie próbować przed upływem 2 tygodni! (nie smakuje najlepiej). Płoć musi odleżeć swoje i zamienić się w prawdziwy delikates!

1 comment for “Płoć konserwowana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *