Składniki:
- 4-5 wiązek świeżego szpinaku(moze być mrożony ok.80dkg)
- dwa opakowania ciasta francuskiego
- pół kostki sera feta
- łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- kostka rosołowa
- cebula
- jajko
- 4ząbki czosnku
- sól, pieprz.
- opcjonalnie łyżka serka mascarpone
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie pod koniec dodajemy czosnek, szpinak płuczemy bez siekania dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku kostką, pieprzem i po odparowaniu zbędnego płynu w razie potrzeby doprawiamy solą. Osobiście dodaję jeszcze łyżkę sera mascarpone. Formę do pieczenia smarujemy masłem i rozkładamy ciasto francuskie. Nakładamy farsz i posypujemy lekko rozdrobnionym serem feta. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość malujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni do zarumienienia ciasta. Smacznego materatz