Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpinak w cieście francuskim

Składniki:

    • 4-5 wiązek świeżego szpinaku(moze być mrożony ok.80dkg)
    • dwa opakowania ciasta francuskiego
    • pół kostki sera feta
    • łyżka masła
    • 4 łyżki oliwy
    • kostka rosołowa
    • cebula
    • jajko
    • 4ząbki czosnku
    • sól, pieprz.
    • opcjonalnie łyżka serka mascarpone


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie pod koniec dodajemy czosnek, szpinak płuczemy bez siekania dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku kostką, pieprzem i po odparowaniu zbędnego płynu w razie potrzeby doprawiamy solą. Osobiście dodaję jeszcze łyżkę sera mascarpone. Formę do pieczenia smarujemy masłem i rozkładamy ciasto francuskie. Nakładamy farsz i posypujemy lekko rozdrobnionym serem feta. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość malujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni do zarumienienia ciasta. Smacznego materatz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *