Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- 1 owoc mango
- oliwa
Marynata:
- 2 cm utarty kawałek imbiru
- sok z cytryny
- 2 drobno posiekane papryczki chili
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią umyte wcześniej krewetki. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. W międzyczasie przygotować mango. Owoc obrać ze skóry, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej odsączone z marynaty krewetki (2 minuty). Usmażone krewetki obsuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą krewetkę zawinąć w plaster mango, spiąć wykałaczką.