Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w mango

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 owoc mango
  • oliwa

Marynata:

  • 2 cm utarty kawałek imbiru
  • sok z cytryny
  • 2 drobno posiekane papryczki chili
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią umyte wcześniej krewetki. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. W międzyczasie przygotować mango. Owoc obrać ze skóry, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej odsączone z marynaty krewetki (2 minuty). Usmażone krewetki obsuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą krewetkę zawinąć w plaster mango, spiąć wykałaczką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *