Składniki:
- 2 kg odwłoków ugotowanych i oczyszczonych krewetek
Marynata:
- 2 szklanki czerwonego octu winnego
- 2 oczyszczone z nasion, pokrojone papryki
- 1 dokładnie umyta, pokrojona na ósemki cytryna
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 duże pokrojone drobno cebule
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki posiekanej naci kolendry lub pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać pozostałe składniki marynaty gotować powoli aż cukier się rozpuści, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać odwłoki krewetek i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie krewetki obsączyć z marynaty i wraz ze stałymi składnikami przełożyć na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty. Krewetki można urozmaicić dodając ogórki itp.