Składniki:
- 50 dkg dużych, schłodzonych krewetek
- 2 skłócone jajka
- tarta bułka
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu (bez mąki) doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do sosu, zagotować i odstawić z ognia. Smak skorygować cukrem i octem.
Krewetki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Obrać pancerzyk z odwłoka, lekko naciąć odwłok od strony grzbietowej, usunąć z niego czarne, wyraźnie widoczne jelito. Każdą krewetkę kłaść na desce kuchennej odnóżami w duł i naciskając od góry całą dłonią spowodować pękniecie pancerza i lekkie rozpłaszczenie skorupiaka. Tak przygotowane krewetki moczyć w jajku i panierować w tartej bułce. W rondlu mocno rozgrzać olej, smażyć w nim partiami krewetki przez 4 minuty, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podawać z przyrządzonym sosem.