Składniki:
- 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka oleju
- 1 pomidor
- 5 dkg masła
- ¼ szklanki białego wina
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 4 plastry sera feta
- posiekany koper
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku minutach dodać obranego i pokrojonego na ósemki pomidora, masło, wino i kapary, wymieszać, przyprawić, podgrzewać 1 minutę . Tak przygotowane krewetki wyłożyć wraz z sosem na półmisek i podawać. Jako dodatek podać smażone w głębokim tłuszczu plastry sera fety obtoczone w posiekanym koperku i smażoną, grubo pokrojoną cebulę..