Składniki:
1 szklanka ziaren sezamu
½ szklanki brązowego cukru
1/5 szklanki wiórek kokosowych
1.5 szklanki orzechów nerkowca
czekolada, gorzka, mleczna do wyboru
Sposób przyrządzenia:
Orzechy nerkowca lekko zrumienić na suchej patelni, posiekać nożem. Ziarna sezamu, cukier i wiórki kokosowe utrzeć w moździerzu lub zmiksować. Ucierane w moździerzu mają jednak zdecydowanie intensywniejszy smak i aromat. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, z uzyskanej lepkiej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W małym rondlu, umieszczonym w większym napełnionym wodą, rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki odpowiednią ilość czekolady. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzać umieszczone na łyżce cedzakowej kulki, pozwolić aby nadmiar czekolady obciekł, odkładać na talerz wyłożony pergaminem i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki. Można osobno rozpuścić dodatkowo białą czekoladę i połączyć ją z ciemna lekko tylko mieszając, wtedy otrzymamy kulki pokryte „marmurową” polewą.