Składniki:
- 3 bakłażany
- 3 nieduże kabaczki
- 6 dużych pieczarek lub 12 mniejszych
- 2 papryki
- sól
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odłożyć na durszlak na 15 minut aby wytwarzający się sok obciekał, wypłukać, osuszyć. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion. Kabaczki pokroić w plastry, pieczarkom przyciąć trzony, pokroić na połówki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Plastry bakłażana i kabaczków, grzyby umieścić w misce, polać marynatą, wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie obsączyć z marynaty i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C po 2 minuty z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym, keczupem itp.