Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ratafia staropolska


Składniki:

  • 4 l spirytusu
  • 1,6 litra źródlanej wody
  • 2 kg cukru
  • 25 dkg truskawek
  • 25 dkg pozbawionych pestek wiśni
  • 25 dkg malin leśnych
  • 25 dkg jeżyn leśnych
  • 25 dkg poziomek leśnych
  • 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek
  • 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
  • 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek
  • 25 dkg oczyszczonych czarnych porzeczek
  • 25 dkg wymytych w gorącej wodzie, pokrojonych w plastry cytryn (dokładnie usunąć pestki)
  • 25 dkg wymytych w gorącej wodzie, pokrojonych w plastry pomarańczy (dokładnie usunąć pestki)
  • 25 dkg dojrzałych brzoskwiń bez pestek
  • 25 dkg nie obranych , pozbawionych gniazd nasiennych owoców pigwy
  • 10 suszonych owoców dzikiej róży
  • 10 dużych rodzynek sułtańskich
  • 5 pokrojonych w plastry suszonych fig
  • 5 suszonych daktyli
  • 4 migdały
  • 10 nadtłuczonych pestek wiśni
  • 5 nadtłuczonych pestek śliw
  • 2 obrane z błon orzechy włoskie
  • 1 zgniecione ziarno kardamonu
  • kawałeczek kory cynamonowca
  • ½ laski wanilii
  • 1 szklanka rumu


Sposób przyrządzenia:

Spirytus i wodę wlać do gąsiorka. Dodać oczyszczone suszone owoce dzikiej róży (do nabycia w aptece), figi, pozbawione pestek daktyle, sparzone i obrane ze skórki migdały, rodzynki, orzechy włoskie, korę cynamonowca, wanilię, owoce cytrusowe, szklankę rumu. Gąsiorek szczelnie zatkać dokładnie dopasowanym korkiem. Na nalewkę wybieramy dorodne, zdrowe owoce. Nawet kilka lekko nadgniłych, czy zapleśniałych owoców może zniweczyć nasz wysiłek. Nalewka nabierze nieprzyjemnego smaku. Przed dodaniem do gąsiorka dostępnych akurat owoców dokładnie je myjemy, osuszamy, rozdrabniamy i zasypujemy w szklanym, czystym słoju 15 dkg cukru. Gdy cały cukier się rozpuści owoce wraz z powstałym syropem dodajemy do gąsiorka. Możemy oczywiście zmieniać skład owocowy, należy jednak zachować odpowiednie proporcje alkoholu, wody, cukru i owoców. Dodając do gąsiorka śliwy i wiśnie proszę nie zapominać o dodaniu pestek. Przed dodaniem pestki lekko suszymy i uderzamy młotkiem aby skorupa pestki pękła. Po dodaniu ostatniej partii owoców odczekujemy 3 tygodnie i odcedzamy nalew starannie wygniatając lub odwirowując w sokowirówce owoce użyte do sporządzenia nalewki, następnie nalew filtrujemy i w razie potrzeby uzupełniamy źródlaną wodą do objętości 9,75 litra jeśli chcemy uzyskać nalewkę o mocy 40 % lub do objętości 11,16 litra dla nalewki o mocy 35%. Po uzupełnieniu wodą nalewkę pozostawiamy w gąsiorku na 24 godziny i po tym czasie przelewamy do czystych butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 3 miesiące w ciemne miejsce. Możemy też nalewkę pozostawić na czas dojrzewania w szczelnie zamkniętym gąsiorku i po 3 miesiącach jeszcze raz przefiltrować rozlewając do butelek.
Uwaga: część cukru możemy zastąpić miodem. W tym przypadku ilość cukru dodawanego do każdej porcji owoców zmniejszamy proporcjonalnie do ilości dodanego miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *