Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ratafię czas nastawiać

Jest to jedna z najbardziej czasochłonnych lecz łatwych do przygotowania słodkich nalewek, wymaga jednak dużo cierpliwości. Jej ostateczny smak zależy przede wszystkim od naszej fantazji i staranności. W 10 litrowym dokładnie wymytym i wyparzonym gąsiorku szklanym klasyczną ratafię przygotowuje się od wiosny do jesieni, wrzucając do gąsiorka wszystkie kolejno dojrzewające owoce, w miarę jak pojawiają się na rynku: od truskawek po późne śliwki.

Ratafia staropolska
Składniki:
4 l spirytusu
1,6 litra źródlanej wody
2 kg cukru
25 dkg truskawek
25 dkg pozbawionych pestek wiśni
25 dkg malin leśnych
25 dkg jeżyn leśnych
25 dkg poziomek leśnych
25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek
25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek
25 dkg oczyszczonych czarnych porzeczek
25 dkg wymytych w gorącej wodzie, pokrojonych w plastry cytryn (dokładnie usunąć pestki)
25 dkg wymytych w gorącej wodzie, pokrojonych w plastry pomarańczy (dokładnie usunąć pestki)
25 dkg dojrzałych brzoskwiń bez pestek
25 dkg nie obranych , pozbawionych gniazd nasiennych owoców pigwy
10 suszonych owoców dzikiej róży
10 dużych rodzynek sułtańskich
5 pokrojonych w plastry suszonych fig
5 suszonych daktyli
4 migdały
10 nadtłuczonych pestek wiśni
5 nadtłuczonych pestek śliw
2 obrane z błon orzechy włoskie
1 zgniecione ziarno kardamonu
kawałeczek kory cynamonowca
½ laski wanilii
1 szklanka rumu

Sposób przyrządzenia:
Spirytus i wodę wlać do gąsiorka. Dodać oczyszczone suszone owoce dzikiej róży (do nabycia w aptece), figi, pozbawione pestek daktyle, sparzone i obrane ze skórki migdały, rodzynki, orzechy włoskie, korę cynamonowca, wanilię, owoce cytrusowe, szklankę rumu. Gąsiorek szczelnie zatkać dokładnie dopasowanym korkiem. Na nalewkę wybieramy dorodne, zdrowe owoce. Nawet kilka lekko nadgniłych, czy zapleśniałych owoców może zniweczyć nasz wysiłek. Nalewka nabierze nieprzyjemnego smaku. Przed dodaniem do gąsiorka dostępnych akurat owoców dokładnie je myjemy, osuszamy, rozdrabniamy i zasypujemy w szklanym, czystym słoju 15 dkg cukru. Gdy cały cukier się rozpuści owoce wraz z powstałym syropem dodajemy do gąsiorka. Możemy oczywiście zmieniać skład owocowy, należy jednak zachować odpowiednie proporcje alkoholu, wody, cukru i owoców. Dodając do gąsiorka śliwy i wiśnie proszę nie zapominać o dodaniu pestek. Przed dodaniem pestki lekko suszymy i uderzamy młotkiem aby skorupa pestki pękła. Po dodaniu ostatniej partii owoców odczekujemy 3 tygodnie i odcedzamy nalew starannie wygniatając lub odwirowując w sokowirówce owoce użyte do sporządzenia nalewki, następnie nalew filtrujemy i w razie potrzeby uzupełniamy źródlaną wodą do objętości 9,75 litra jeśli chcemy uzyskać nalewkę o mocy 40 % lub do objętości 11,16 litra dla nalewki o mocy 35%. Po uzupełnieniu wodą nalewkę pozostawiamy w gąsiorku na 24 godziny i po tym czasie przelewamy do czystych butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 3 miesiące w ciemne miejsce. Możemy też nalewkę pozostawić na czas dojrzewania w szczelnie zamkniętym gąsiorku i po 3 miesiącach jeszcze raz przefiltrować rozlewając do butelek.
Uwaga: część cukru możemy zastąpić miodem. W tym przypadku ilość cukru dodawanego do każdej porcji owoców zmniejszamy proporcjonalnie do ilości dodanego miodu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *