Składniki:
- 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka rumu
- ½ cytryny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta tymianku
- sól, pieprz kajeński
Sposób przyrządzenia:
Odwłoki krewetek polać sosem sojowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
W międzyczasie przygotować sos. Obrany czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z rumem i tymiankiem, przyprawić solą i pieprzem, cytrynę, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Cytrynę usunąć . a cos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Tak przygotowany sos ponownie podgrzać. Do gorącego ale nie wrzącego sosu dodać żółtko i śmietanę, wymieszać i schłodzić.
W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę osolonej wody, dodać odwłoki krewetek, podgrzewać przez 3 minuty. Krewetki obsączyć z wody i wyłożyć na półmisek, podawać z przygotowanym sosem.