Składniki:
- • 4 kalmary
• 1 dag szpinaku
• 15 dag ricotty
• 2 cebule
• 20 dag pomidorów z puszki
• 100 ml bulionu
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki bułki tartej
• 4 łyżki oliwy
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Szpinak lekko obgotować w wodzie po czym odsączyć i posiekać.
Następnie 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni i zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek, wówczas wrzucić szpinak, bułkę tartą oraz ricottę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kalmary napełnić farszem, spiąć wykałaczką po czym obsmażyć na reszcie rozgrzanej oliwie po czym wlać bulion i wrzucić pokrojone pomidory.
Trzymać na małym ogniu ok. 35 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszek