Składniki:
• 50 dag jagnięciny bez kości
• 3 pomidory
• szafran
• 2 gałązki szafranu
• 1 listek laurowy
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanej oliwę zarumienić jagnięcinę.
W między czasie sparzyć pomidory, obrać i pokroić na duże kawałki a czosnek pokroić w plasterki.
Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem, wówczas wrzucić czosnek, pomidory oraz połowę posiekanej natki pietruszki, szybko podsmażyć i wlać odrobinę wody oraz wrzucić listek laurowy oraz rozmaryn.
Na koniec dodać szafran rozprowadzony w małej ilości wody.
Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 80 min.
Przed podaniem posypać resztą posiekanej natki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń