Składniki: 2 szkl. śmietany 12 % 2 szkl. bulionu z małży 2 łyżki sosu Worcester odrobina sosu tabasco 12 ostryg bez muszli 2 łyżki masła 4 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Do małego rondla wlać śmietanę, bulion, sos Worcester i tabasco. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania,…
Tag: skorupiaki
Małże
Małże zapiekane z boczkiem i bułką tartą
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 24 małże na połówce muszli 24 łyżeczki bułki tartej 24 plastry surowego boczku sól Sposób wykonania: Do naczynia żaroodpornego wsypać sól aby tworzyła dość grubą warstwę. Następnie małże posypać bułką tartą i na każdej ułożyć po plasterku boczku. Ułożyć małże na soli w naczyniu. Piec na grillu do momentu, aż boczek stanie się chrupiący.…
Owoce morza
Meksykańskie ostrygi
by Oskar • • 0 Comments
Składniki: 10 ostryg w połówce muszli 30 dag kiełbasy chorizo ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ szkl. posiekanych liście kolendry 3 łyżki sera cotija 2 łyżki masła grubo ziarnista sól Sposób wykonania: Do robota kuchennego wrzucić kiełbasę, oregano, kolendrę, ser oraz masło. Całość dokładnie wymieszać aby powstała pasta. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypać sól, na niej…
Krewetki
Krewetki w sosie pomarańczowym
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg krewetek 3 pomarańcze 2 szalotki pieprz 1 łyżeczka kaprów 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym dodać jeszcze posiekane szalotki, kapary, oliwę oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać i podgrzać na patelni. W między czasie krewetki obrać pozostawiając ogony, wówczas wrzucić je do sosu…
Małże
Małże w białym winie
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych małży 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 20 ml wermutu 250 ml wywaru rybnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól pieprz 1 pęczek mieszanych ziół bagietka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i…