Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…
Tag: skorupiaki
Owoce morza
Skorupiaki duszone w białym winie
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 2 kg świeżych skorupiaków 120 ml oliwy 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz…
Kalmary
Kalmary z pietruszką
by Małgorzata D • • 0 Comments
Małże
Mule marynarza
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych muli 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Mule zalać duża ilością wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie je oczyścić. W między czasie do szybkowaru wlać oliwę i wrzucić czosnek, podgrzać i wrzucić mule. Doprawić…
Małże
Potrawka z małży z kiełbasą
by Artur • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 12 dag kiełbasy linguica 3 ząbki czosnku 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki 450 g białej fasoli z puszki 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina 24 drobne małże 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 2 szkl. grzanek Sposób wykonania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kiełbasę oraz posiekany czosnek, smażyć ok.…