Składniki:
• 1 i ½ szklanki ryżu
• 2 szklanki wody
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 5 dag selera
• 5 dag pieczarek
• 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki bułki tartej
• tłuszcz
• sól
• pieprz
Składniki: 30 dag ryżu 40 dag grzybów 1 por (biała część) 1 marchew 1 strąk zielonej papryki 1 papryczka chili 1 dojrzały pomidor 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć pokroić. Por pokroić w półplasterki. Marchew pokroić w słupki. Paprykę oczyścić, pokroić w…
Składniki: 15 dag ryżu 30 dag pieczonej cielęciny lub kury 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki szczypta szafranu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 1 szklanka groszku konserwowego 3 łyżki drobno pokrojonych usmażonych grzybów (np. pieczarek) Sposób przyrządzenia: Oliwę zagrzać, wsypać przebrany i…
Składniki: • 40 dkg ryżu • duże jabłko • 10 dkg ementalera • 5 dkg szynki • 12 sztuk orzechów włoskich • oliwa • pół łyżki soku cytrynowego • kilka kropel sosu Worcestaire • sól,pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Ser i szynkę pociąć na zapałki, jabłko w kostkę, orzechy posiekać. Zrobić sos…
Wyszperane w internecie.
Na świecie uprawia się ponad 40 tysięcy odmian ryżu.
Istnieje wiele odmian ryżu, wśród nich są nawet takie, do których uprawy nie potrzeba nawadniać ziemi. Poszczególne odmiany różnią się od siebie wielkością i kształtem ziarna, konsystencją po ugotowaniu, czasami smakiem i aromatem.