Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z grzybami

 

Składniki:

  • 400 g grzybów
  • 150 g masła
  • 4 szkl. bulionu
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby pokroić na plasterki po czym obsmażyć je lekko na rozgrzanym maśle.
    Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
    W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
    Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu  i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
    Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
    Wówczas dodać grzyby, resztę masła i parmezan.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *