Składniki:
- 400 g grzybów
- 150 g masła
- 4 szkl. bulionu
- 1 cebula
- 300 g ryżu
- 4 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby pokroić na plasterki po czym obsmażyć je lekko na rozgrzanym maśle.
Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Wówczas dodać grzyby, resztę masła i parmezan.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.