Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z krewetkami i szampanem

Składniki:

  • 200 g krewetek
  • 3 szkl. bulionu
  • 85 g maska
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g ryżu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Krewetki przekroić na połówki i wstawić do lodówki.
Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać szampana oraz odrobinę bulionu  i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Wówczas dodać krewetki i gotować jeszcze kilka minut aż krewetki staną się różowe, wlać szampana dodać masło i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *