Składniki:
- 200 g krewetek
- 3 szkl. bulionu
- 85 g maska
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ryżu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Krewetki przekroić na połówki i wstawić do lodówki.
Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać szampana oraz odrobinę bulionu i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Wówczas dodać krewetki i gotować jeszcze kilka minut aż krewetki staną się różowe, wlać szampana dodać masło i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.