Składniki:
• 1 i ½ szklanki ryżu
• 2 szklanki wody
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 5 dag selera
• 5 dag pieczarek
• 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki bułki tartej
• tłuszcz
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryz opłukać kilka razy i włożyć do wrzącej wody z mlekiem, dodać 2 dag tłuszczu, osolić i gotować. Gdy prawie wchłonie wodę, zdjąć z gazu zawinąć naczynie w koc i odstawić. Seler obrać i zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Pieczarki oczyścić i drobniutko pokroić. Na patelni, na tłuszczu, podsmażyć pieczarki i wtedy dodać do nich seler,. Smażyć dalej, ciągle mieszając, a na końcu dodać 1/2 ryżu i podsmażyć. Drugą połowę ryżu zmielić w maszynce, dodać zawartość z patelni i natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, wyłożyć na stolnicę posypaną bułką tartą. Nożem odcinać równe kotlety i smażyć od razu. Kotlety można polewać sosami np. pieczarkowym.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
2 comments for “Kotlety z ryżu”