Składniki:
- 15 dag ryżu
- 30 dag pieczonej cielęciny lub kury
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta szafranu
- 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 3 łyżki drobno pokrojonych usmażonych grzybów (np. pieczarek)
Sposób przyrządzenia:
Oliwę zagrzać, wsypać przebrany i umyty ryż oraz mięso, mieszając lekko podrumienić. Dodać obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, zieloną pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć solą pieprzem i szafranem Dusić ok. 15 min. na wolnym ogniu, mieszając. Dodać rosół. Przykryć rondel. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Dusić ok. 40 min. Ryż powinien całkowicie wchłonąć płyn.
Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.