Składniki:
- 80 dag filetów
- bułka tarta
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki oliwy
- 1 mała cebula
- nać pietruszki
- 2 jajka
- kieliszek wytrawnego białego wina
- sól
Sposób przyrządzenia:
Filety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie. Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć je do garnka, a w reszcie oliwy dusić posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wlać do garnka, w którym ułożono filety, postawić na ogniu, dolać wino. Gdy sos wyparuje, dolać dużą łyżkę rosołu lub letniej wody i jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min., aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ziemniakami z wody (najlepiej będzie smakować z młodymi)