Składniki: 1,3 kg groszku 500 ml rosołu wołowego 6 łyżek masła 4 łyżki boczku 1 cebula 500g ryżu 125 ml białego wytrawnego wina 125 g startego parmezanu sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Wyłuskany groszek zalać osoloną woda i gotować ok. 20-30 minut. Następnie groszek rozetrzeć i przetrzeć aby powstał gładki krem.…
Tag: ryżowe
Ryż
Czekoladowy ryż
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 1 l mleka 100 g cukru 500 g ryżu 200 g tartej czekolady szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia razem z cukrem, wówczas wsypać ryż i trzymać na ogniu ok. 20 minut do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać do ryżu czekoladę, wymieszać i oprószyć cynamonem. Całość dokładnie wymieszać i…
Ryż
Ryżowe ciasto z migdałami
by Jola J • • 0 Comments
Risotto
Risotto na pomarańczowo
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg melona 7 łyżek masła 4 łyżki oliwy 450g ryżu 250 ml cytrango białego wina 750 ml rosołu wołowego 150 g startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Melona przekroić na połówkę i wyjąć pestki po czym pokroić go w plasterki, które przełożyć na patelnie z rozgrzaną oliwą wymieszaną z masłem. Trzymać na ogniu…
Risotto
Grzybowe risotto
by Anna C • • 0 Comments
Składniki: 60 g suszonych grzybów 250 ml ciepłej wody 1 cebula 125 ml białego wytrawnego wina 450 g ryżu 1 l rosołu warzywnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym wrzucić odsączone grzyby i trzymać…