Składniki:
- 1 l mleka
- szczypta soli
- 250 g ryżu
- 90 g cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 g prażonych migdałów
- 2-3 krople esencji migdałowej
- 4 jajka
- masło
- bułka tarta
Sposób wykonania:
-
Mleko zagotować razem z solą po czym wsypać ryż i trzymać na małym ogniu do miękkości ryżu, wówczas zdjąć z ognia i dodać cukier oraz skórkę z cytryny.
Gdy ryż ostygnie dodać posiekane migdały, żółtka oraz esencję migdałową.
Całość dokładnie wymieszać, dodając na koniec białka ubite a sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać.
Następnie formę o średnicy 25 centymetrów wysmarować masłem i posypać bułką tartą po czym wyjąć na nią masę ryżową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Jola J