Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem waniliowy

Składniki:

 

  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • owoce do dekoracji

 

 

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości, wówczas dodać mąkę i nie przerywając ucierania.
W między czasie zagotować mleko z dodatkiem szczypty soli i esencji waniliowej, wówczas dodać jajeczną masę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na maleńkim ogniu do zgęstnienia ( nie doprowadzić do zagotowania !). Przed podaniem ulożyć na wierzchu ulubione owoce.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Jola J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *