Składniki:
- 60 g suszonych grzybów
- 250 ml ciepłej wody
- 1 cebula
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 450 g ryżu
- 1 l rosołu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut.
W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym wrzucić odsączone grzyby i trzymać na ogniu ok. 2-3 minut.
Następnie wlać wino, rosół, wodę z moczenia się grzybów oraz ryż.
Całość wmieszać i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryz wchłonie cały płyn.
W trackie wrzucić jeszcze natkę pietruszki.
Doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym parmezanem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Anna C