Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybowe risotto

Składniki:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 450 g ryżu
  • 1 l rosołu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym wrzucić odsączone grzyby i trzymać na ogniu ok. 2-3 minut.
    Następnie wlać wino,  rosół, wodę z moczenia się grzybów oraz ryż.
    Całość wmieszać i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryz wchłonie cały płyn.
    W trackie wrzucić jeszcze natkę pietruszki.
    Doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekanym parmezanem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Anna C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *