Składniki:
- 1 kg melona
- 7 łyżek masła
- 4 łyżki oliwy
- 450g ryżu
- 250 ml cytrango białego wina
- 750 ml rosołu wołowego
- 150 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Melona przekroić na połówkę i wyjąć pestki po czym pokroić go w plasterki, które przełożyć na patelnie z rozgrzaną oliwą wymieszaną z masłem.
Trzymać na ogniu pod przykrycie m ok. 15-20 minut.
Po tym czasie zwiększyć ogień i wsypać ryż, gotować 2-3 minuty i zalać całość bulionem.
Pozostawić nadal na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać jeszcze parmezan i dokładnie wymieszać.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz