Składniki:
- 150 g grzybów
- 2 łyżki oliwy
- 100g stopionego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 200 g tartej bułki
- porcja sosu pomidorowego
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić grzyby, trzymać na ogniu do miękkości i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie jajka ubić razem z masłem, wówczas dodać mąkę, grzyby raz pietruszkę.
Całość dokładnie wmieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać na koniec jeszcze bułkę tartą aby powstało zwarte ciasto, które odstawić na 30 minut.
Po tym czasie formować małe kulki, które gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut.
Przed podaniem polać sosem pomidorowym.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monika