Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rydze

Surówka z jabłka, rydzów i brukselki

Składniki: 250 g główek brukselki 2 łyżki soku z cytryny 8-10 marynowanych rydzów 2 czerwone cebule 2 winne jabłka strąk czerwonej papryki Sos: 4 łyżki majonezu sól pieprz cukier 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Składniki sosu wymieszać ze sobą. Następnie brukselkę pokroić w paski a jabłka obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem…

Rydze solone smaczne i aromatyczne

Składniki: zdrowe, młode rydze cebula czosnek sól pieprz liść laurowy Sposób przyrządzenia: Rydze dokładnie umyć, wyłożyć na sito i przelać obficie wrzątkiem. Odciąć trzony. W dużym słoju ( naczyniu kamionkowym ) układać warstwami grzyby, pokrojona w plastry cebulą, czosnek i liść laurowy w ilości wg upodobań.. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne…

Grzyby kiszone

Składniki: 1 kg świeżych grzybów rydze, borowiki, koźlarze, podgrzybki, opieńki, pieczarki  2 dkg soli 2 ząbki czosnku 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku…