Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: puree

Puree z dorsza

Składniki: 1 kg suszonego solonego dorsza 250 ml oliwy sól pierz 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Dorsza zalać wodą i podgrzać, gdy woda zacznie wrzeć odstawić go w wodzie na 20 minut. Następnie dorsza odcedzić, obrać ze skóry i ości po czym go rozdrobnić. M ogniu. Nie przerywając mieszania dodawać…

Puree z bobu

Składniki: 300 g suszonego bobu 1 seler 1 ziemniak 2 cebule 6 łyżek oliwy 500g ugotowanego szpinaku czerwona sproszkowana papryka sól Sposób wykonania: Bób namoczyć w wodzie po czym go odsączyć i wrzucić do garnka. Dodać posiekany seler cebule oraz ziemniak. Zalać całość wodą i gotować ok. 2 godzin. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj…

Puree z pieczonego bakłażana

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 bakłażany 8 ząbków czosnku ¼ pęczka oregano pieprz Sposób wykonania; Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki po czym skropić je oliwą. Następnie posypać je posiekanym czosnkiem, oregano oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 45 minut. Gotowe bakłażany odstawić do ostygnięcia wówczas je zmiksować…

Puree z grochu z parówkami

Składniki: • 40 dag grochu • 2 ugotowane ziemniaki • 1/2 szklanki mleka • sól • pieprz • majeranek • 1 cebula • 6 dag tłuszczu • 4-5 parówek Sposób przyrządzenia: Namoczony groch ugotować. Miękki odcedzić i odparować, przetrzeć przez sito. Ziemniaki ugotować, a potem utrzeć z mlekiem. Dodać przetarty groch, wymieszać i przyprawić solą…