Składniki:
• 1 kg pasternaka
• ½ szkl. mleka
• 8 łyżek masła
• sól
Składniki: ziemniaki 30 dag masło 2 g mleko 3 dag zielenina 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy najpierw umyć, później obrać ze skórki, zalać gorącą wodą i ugotować. Po ugotowaniu należy przepuścić je przez praskę. Dodać do nich mleko wraz z masłem i wymieszać dodając zieleninę. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Składniki: 200 g kaszy perłowej 1 marchewka 1 pietruszka ½ cebuli 6 łyżek masła 1 4/5 szkl. mleka 1,9 l wody sól Sposób wykonania: Kasze ugotować we wrzącej wodzie. W miedzy czasie posiekać warzywa, które przesmażyć na rozgrzanym maśle a potem ugotować. Następnie przetrzeć całość przez sito i rozprowadzić wywarem z pod warzyw. Zagotować i…
Składniki: 10 cebul 2 szkl. bulionu 1 szkl. sosu beszamelowego sól Sposób wykonania: Obraną cebulę pokroić w krążki po czym zalać ją osoloną wodą i doprowadzić do zagotowania. Następnie cebulę odcedzić i zalać bulionem. Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas przetrzeć przez sito. Wymieszać cebule z sosem, doprawić do smaku solą i podgrzać.
Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g rzodkiewki ¾ szkl. śmietany 6 łyżek masła sól łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Obrane ziemianki zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości. W między czasie rzodkiewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do niej śmietanę oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku solą. Następnie ziemniaki odcedzić, przełożyć do salaterki i…