Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: puree

Puree z groszku Ali

Składniki: 600 g zielonego groszku 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła cukier sól pieprz Sposób wykonania: Groszek zalać osoloną wodą. Dodać jeszcze szczyptę cukru i trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Następnie przesmażyć puree rozgrzanym maśle, wówczas dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Puree z pieczonej czerwonej papryki

Składniki: 4 pieczone czerwone papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Następnie cytrynę obrać, wycisnąć z niej sok a skórkę posiekać i dodać do papryki. Dodać jeszcze przecier pomidorowy oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksować aby…