Składniki: 800 g ziemniaków ¾ szkl. mleka 2 łyżki masła sól 1 ½ cebuli Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Następnie miękkie ziemniaki odcedzić i przetrzeć je przez sito, wówczas dodać masło. Całość ubić drewnianą łyżką po czym stopniowo wlewać gorące mleko. Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Tag: puree
Fasola
Puree z fasoli
by Weronika Niedbała • • 0 Comments
Warzywa
Puree z zielonego groszku
by Jadwiga Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 400 g groszku 1 pietruszka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Groszek zalać wrzątkiem. Osolić do smaku i dodać pietruszkę. Gotować na małym ogniu po czym przetrzeć przez sito. Następnie dodać cukier oraz masło. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki
Puree ze słodkich ziemniaków
by Bożena Wojtaszek • • 0 Comments
Składniki: 700 g słodkich ziemniaków 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym zalać je wodą i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić je i rozgnieść na papkę. Następnie dodać masło, dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki
by Iwona Antkowiak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg średnich młodych ziemniaków 8 ząbków czosnku 2 cebule szalotki świeży rozmaryn oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować w wodzie miękką szczotką, osuszyć. W międzyczasie obrać i pokroić grubo czosnek. Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, posypać czosnkiem, posiekaną szalotką i obłożyć gałązkami rozmarynu. Piec w…