Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: puree

Puree ziemniaczane

Składniki: 800 g ziemniaków ¾ szkl. mleka 2 łyżki masła sól 1 ½ cebuli  Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Następnie miękkie ziemniaki odcedzić i przetrzeć je przez sito, wówczas dodać masło. Całość ubić drewnianą łyżką po czym stopniowo wlewać gorące mleko. Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1,5 kg średnich młodych ziemniaków 8 ząbków czosnku 2 cebule szalotki świeży rozmaryn oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować w wodzie miękką szczotką, osuszyć. W międzyczasie obrać i pokroić grubo czosnek. Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, posypać czosnkiem, posiekaną szalotką i obłożyć gałązkami rozmarynu. Piec w…