Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: puree

Puree z bobu czosnkiem pachnące

Składniki: ½  kg bobu 4 ząbki czosnku 1/3  szklanki oliwy szczypta mielonego kminku rzymskiego sok z 1 cytryny szczypta chili sól Sposób przyrządzenia: Bób opłukać i ugotować razem z obranym czosnkiem w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, zmiksować, dodać sok z cytryny, połowę oliwy i doprawić do smaku solą. Wyłożyć na półmisek, polać oliwą i…

Zapiekane puree z ziemniaków

Składniki: 3 szkl. ugotowanych i rozgniecionych zmieników 1 szkl. posiekanych orzechów ½ kostki roztopionego masła ½ szkl. cukru pudru 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej łyżka soku z cytryny ½ szkl. białek szczypta soli Sposób wykonania: Ziemniaki razem z masłem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową zmiksować po czym dodać orzechy oraz białka ubite…

Oryginalne puree ziemniaczane

Składniki: 2 kg obranych ziemniaków 1/4 litra śmietany kremówki 3 łyżki masła pęczek koperku puszka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczkę kurkumy 1 zmiksowany gotowany burak Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę , dodać masło, śmietanę i dokładnie rozgnieść. Tak przygotowana masę rozdzielić do czterech miseczek. Pierwszą masę połączyć z posiekanym zielonym koperkiem wymieszać dokładnie. Drugą…

Puree ziemniaczane na różowo

Składniki: 800 g ziemniaków ¾ szkl. mleka 2 marchewki 2 łyżki masła Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. W między czasie marchewkę również zalać wrzątkiem i ugotować. Następnie miękkie ziemniaki i marchewkę odcedzić i przetrzeć przez sito. Dodać masło i całość ubić drewniana łyżką. Nie przerywając mieszania plwać stopniowo gorące mleko. Przed…