Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane puree z ziemniaków

Składniki:

  • 3 szkl. ugotowanych i rozgniecionych zmieników
  • 1 szkl. posiekanych orzechów
  • ½ kostki roztopionego masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • łyżka soku z cytryny
  • ½ szkl. białek
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki razem z masłem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową zmiksować po czym dodać orzechy oraz białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Całość delikatnie połączyć.
    Przełożyć do formy wyłożonej folią i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1 godzinę.
    Przed podaniem polać estym sokiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *