Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pianka z brzoskwiniami

Składniki:

  • 8 suszonych brzoskwiń
  • 8 moreli z kompotu
  • 5 surowych białek
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • łyżka cukru pudru do posypania
  • ½ szkl. deserowego białego wina
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Suszone brzoskwinie zalać winem po czym dolać tyle wody aby owoce były przykryte.
    Gotować do miękkości moreli po czym przetrzeć je przez sito.
    Następnie białka z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywną pianę, wówczas dodawać przetarte brzoskwinie , delikatnie połączyć.
    Połowę masy ułożyć w naczyniu do zapiekania, rozłożyć na niej brzoskwinie z kompotu i przykryć pozostałą masą.
    Całość posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *