Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piure z pokrzyw z orzeszkami ziemnymi

 

Składniki:

  • 500 g młodych listków pokrzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ szkl. orzeszków ziemnych
  • sól
  • łyżka soku z cytryny

 

 

Sposób wykonania:
Listki pokrzyw sparzyć wrzątkiem po czym przelać zimną wodą a następnie je posiekać.
Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać do niej zmielone orzeszki.
Trzymać na małym ogniu stale mieszając około 2 minut i wrzucić pokrzywę.
Smażyć 5-10 minut nie przerywając mieszania
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem  cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *