Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba bezowa z migdałami

 

Składniki:

  • mąką
  • 200 g słodkich migdałów
  • 50 g gorzkich migdałów
  • 12 jajek
  • ½ białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka masła
  • tarta bułka sól

Sposób wykonania:

  1. Sparzone migdały posiekać po czym dodać do nich ½ białka i wymieszać.
    Następnie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości, wówczas dodać migdały.
    Całość dokładnie utrzeć i dodać na koniec białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
    Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości formy.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *