Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Konfitury z brzoskwiń

Składniki: 1 kg brzoskwiń 1,6 kg cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki po czym gęsto ponakłuwać je szpilką. Następnie cukier zalać 1 ½ szkl wody i ugotować syrop po czym gorącym zalać brzoskwinie, odstawić na noc. Następnego dnia konfitury doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Czynność to powtórzyć po czym…

Konfitury z wiśni

Składniki: 90 dag dojrzałych wiśni 50 dag cukru opakowanie żelfiksu 100 ml wiśniówki Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zasypać je żelifixem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, wówczas wsypać cukier i trzymać na ogniu ok. 3 min Po tym czasie zestawić garnek z ognia i wlać wiśniówkę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć konfitury…

Konfitury z truskawek

Składniki: 1 kg truskawek 1,3 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 1 szkl. wody i ugotować syrop, wówczas zalać nim truskawki, odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia syrop zlać i gotować przez kilka minut na małym ogniu po czym wrzucić do niego truskawki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na noc.…

Konfitury z moreli

Składniki: 1 kg moreli 1,6 kg cukru Sposób wykonania: Morele przekroić na połówki i usunąć pestki po czym gęsto ponakłuwać je szpilką. Następnie cukier zalać 1 ½ szkl wody i ugotować syrop po czym gorącym zalać morele, odstawić na noc. Następnego dnia konfitury doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Czynność to powtórzyć po czym…

Dżem z borówek do mięs

Składniki: 1 kg borówek 1 kg jabłek 50 dag gruszek 50 dag cukru Sposób wykonania: Z cukru i ¾ szkl. wody ugotować syrop po czym włożyć do niego obrane gruszki i przez chwilę gotować po czym je wyjąć a do syropu włożyć borówki oraz obrane jabłka i mieszając smażyć na małym ogniu do momentu, aż…