Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Cukier cynamonowy domowy

Kolejna moja propozycja na własny cukier – tym razem cynamonowy.

Składniki:
• cukier drobny biały 50 dkg
• kora cynamonu 4-6 lasek

Sposób przyrządzenia:

Wkładamy cynamon do szklanego szczelnego pojemnika i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 2 tygodnie cukier przejdzie pięknym zapachem a później używamy go do wszelkiego rodzaju wypieków, szczególnie z jabłkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Cukier waniliowy domowy

Taki cukier jest dużo lepszy niż gotowy kupny.

Składniki:
• cukier drobny biały 1 kg
• laska wanilii 2 sztuki

Sposób przyrządzenia:

Cukier wsypujemy do szczelnego szklanego pojemnika.  Dodajemy przecięte na pół laski wanilii i zostawiamy na około 2 tygodnie.  Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

 

Powidła śliwkowe

W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.

Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka
 


Konfitury z agrestu

Składniki: 1 kg zielonego agrestu 1,6 kg cukru wanilia 1 dag kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 2 szkl. wody podgrzać z dodatkiem kwasku, wówczas wsypać agrest i po 2-3 min odcedzić a do wody wsypać 1 kg  cukru i ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce i odstawić na noc. Następnego dnia zlać syrop, dodać resztę cukru…