Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Sałatka z jarzyn konserwowana

Składniki: 6 szklanek pokrojonej w plasterki marchewki 6 szklanek pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej 6 szklanek ugotowanej kolorowej fasoli 4 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę pomidorów 4 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii 4 szklanki pokrojonej kapusty Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wodą w garnku, gotować przez 5 minut. Przyprawić do smaku i przełożyć do czystych…

Sałatka ogórkowa z jarzynami konserwowana

Składniki: 10 jędrnych ogórków 2 duże marchewki 20 dkg kolorowej papryki 20 dkg cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli ½ łyżeczki kwasku cytrynowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyć i obrać ogórki a następnie usunąć nasiona i utrzeć na grubej tarce (pokroić w pół plasterki) miąższ. Pokroić drobno marchew, paprykę i cebulę. Wymieszać warzywa dodać…

Burak ćwikłowy ze śliwkami w miodowej marynacie

Składniki buraki ćwikłowe suszone śliwki Marynata: 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki miodu ½ szklanki octu 5% Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, zetrzeć na tarce na wiórka. Śliwki opłukać, pokroić w paseczki. Buraki i śliwki dokładnie wymieszać, ciasno utłoczyć w czystych słoikach. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut i…

Arbuz smażony w cukrze

Składniki: 1 kg arbuza 5 szklanek cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Arbuza pokroić w plastry, oddzielić zieloną skórę, miąższ pokroić w kostkę.  Przełożyć na sito, pozwolić aby nadmiar soku obciekł. Z wody i cukru sporządzić syrop, gotować przez 10 minut. Do wrzącego syropu dodać arbuza i gotować bardzo powoli przez około 10 godzin, odsączyć…

Bułgarska sałatka z białej kapusty konserwowana

Składniki: 5 kg białej kapusty 1 kg papryki 1 kg cebuli 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli 2 szklanki oleju 2 szklanki octu 10% koperek do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę, paprykę i cebulę po obraniu drobno posiekać w „zapałkę” W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nakładać ciasno do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Bez pasteryzacji…